Production Engineering Multiple Choice Questions

Production Engineering Multiple Choice Questions

1- Which of the following is not a natural abrasive?

(A) Emery

(B) Quartz

(C) Silicon carbide

(D) Sandstone

 

2- Which of the following is the hardest cutting tool material next to diamond?

(A) Cemented carbides

(B) Ceramics

(C) Silicon

(D) Cubic boron nitride

 

3- Re-crystallization temperature is one:

(A) At which crystals start forming from molten metal when it is cooled

(B) At which new crystals first begin to form from the old deformed one when a strained metal is heated

(C) At which change of allotropic form takes place

(D) At which crystals grow bigger in size

 

4- The aluminium oxide abrasive is chiefly used for grinding

(A) High speed steel

(B) Carbon steel

(C) Wrought iron

(D) All of the above

 

5- The passage way of bringing the molten to the mould cavity is called as

(A) piping system

(B) entry system

(C) gating system

(D) loaming system

 

6- Process of making cup shaped parts is called as

(A) hot spinning

(B) deep drawing

(C) rolling

(D) forging

 

7- In case of single point cutting tool the surface area over which chip slides is

(A) Flank

(B) Face

(C) Heel

(D) Shank

 

8- Peening is the process classified under

(A) hot working

(B) cold working

(C) both (A) and (B)

(D) drawing

 

9- In pure orthogonal cutting the inclination angle is

(A) 0°

(B) 90°

(C) Less than 90°

(D) Greater than 90°

 

10- Negative rake angle is recommended for

(A) Low power machines

(B) Machining long shafts with small diameters

(C) Rigid setups cutting at high speed

(D) Low cutting speeds

 

11- High speed steel does not contain

(A) Tungsten

(B) Chromium

(C) Vanadium

(D) Nickel

 

12- Operation in which unwanted excess material is removed or cut from previously formed component is known as

(A) Trimming

(B) Notching

(C) Punching

(D) Blanking

 

13- Lathe machine capable of holding number of tools is called

(A) Speed lathe

(B) Turret and Capstan lathe

(C) Bench lathe

(D) Centre lathe

 

14- Which metal forming process is used for the manufacturing of long steel wire?

(A) Drawing

(B) Deep drawing

(C) Forging

(D) Extrusion

 

15- Which of the following operation needs engagement of carriage with lead screw of lathe?

(A) Turning

(B) Drilling

(C) Boring

(D) Thread cutting

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(D), 3-(B), 4-(D), 5-(C), 6-(B), 7-(B), 8-(B), 9-(A), 10-(C), 11-(D), 12-(A), 13-(B), 14-(A), 15-(D),