Projection of Solids Multiple Choice Questions (MCQ)

Projection of Solids Multiple Choice Questions (MCQ)

1-A solid is an object having

(A) one dimension

(B) two dimensions

(C) three dimensions

(D) no dimension

 

2-Axes of which of the following solids is perpendicular to their bases?

(A) Oblique solid

(B) Right solid

(C) Both (A) and ( B)

(D) None of the above

 

3-Which of the following has equal faces?

(A) Tetrahedron

(B) cube

(C) octahedron

(D) all of the above

 

4-Following is (are) solids of revolution.

(A) Sphere

(B) Cone

(C) Cylinder

(D) All of the above

 

5-When the solid is cut by  a plane parallel to its base then it is known as

(A) Full solid

(B) Truncated solid

(C) Frustum of solid

(D) Half solid

 

6-When the solid is cut by  a plane inclined to its base then it is known as

(A) Full solid

(B) Truncated solid

(C) Frustum of solid

(D) Half solid

 

7-___ is a kind of polyhedron having two parallel identical faces or bases.

(A) Pyramid

(B) Prism

(C) Solids of revolution

(D) All of the above

 

8-___ is type of polyhedron having a base and an apex.

(A) Prism

(B) Solids of revolution

(C) Pyramid

(D) None of the above

 

9-A sphere is a solid generated by the revolution of  a

(A) circle

(B) arc

(C) semicircle

(D) any of the above

 

10-Which of the following position is not possible in solids

(A) Axis of a solid parallel to HP, perpendicular to VP

(B) Axis of a solid parallel to VP, perpendicular to HP

(C) Axis of a solid parallel to both HP and VP

(D) Axis of a solid perpendicular to both HP and VP

 

11-Top view of a right cylinder, resting on HP on its base, is

(A) Circle

(B) Ellipse

(C) Rectangle

(D) Square

 

12-Front view of a cube resting on HP on one of its faces, and another face parallel of VP, is

(A) Rectangle

(B) Square

(C) Parallelogram

(D) Rhombus

 

13-Projection lines are

(A) Continuous thick lines

(B) Continuous thin lines

(C) Chain thin lines having thick edges

(D) Dashed lines

 

14-Side view of a cone resting on HP on its base rim and having axis parallel to both HP and VP, is

(A) point

(B) circle

(C) ellipse

(D) triangle

 

15-If frustum of a cone is placed on HP on its base, its top view will consist of

(A) a point

(B) a circle

(C) two circles

(D) an ellipse and a circle

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(B), 3-(D), 4-(D), 5-(C), 6-(B), 7-(B), 8-(C), 9-(C), 10-(D), 11-(A), 12-(B), 13-(B), 14-(B), 15-(C)