Questions on Production Technology

Questions on Production Technology

1-Which of the following operation is required for making a chamfer on the edge of a hole?

(A) Spot facing

(B) Facing

(C) Reaming

(D) Counter sinking

2-Down milling is the process of removing the metal by a cutter which is rotated:

(A) In the same direction of travel of the work piece

(B) Against the travel of the workpiece

(C) Parallel to the axis of rotation of the cutter

(D) Perpendicular to the axis of rotation of the cutter

3-An operation of enlarging a hole through a certain distance from one end, instead of enlarging the whole drilled surface is:

(A) Counter sinking

(B) Under cutting

(C) Counter boring

(D) Engraving

4-Which one is not the element of a single point cutting tool?

(A) Shank

(B) Lip angle

(C) Rake

(D) Fillet

5-The welding method which is used for joining thin metal sheets:

(A) Arc welding

(B) Gas welding

(C) Resistance welding

(D) Hydrogen welding

6-The operation by which cutting a sheet metal through part of its length and then bending the cut is called:

(A) Slitting

(B) Lancing

(C) Curling

(D) Notching

7-A channel or orifice connecting the runner to the impression is said to be:

(A) Gate

(B) Cavity

(C) Insert

(D) Slide core

8-The instrument used to obtain an enlarged tracing of the surface irregularities is known as:

(A) Interferometer

(B) Profilometer

(C) Comparator

(D) Surface meter

9-Combine two cutting operation in a single stage press tool is called:

(A) Progressive tool

(B) Combination tool

(C) Gang tool

(D) Compound tool

10-The entire bend length of work piece does not come in contact with punch or die is:

(A) Straight bending

(B) Contact bending

(C) Air bending

(D) Bottoming

11-The process of making cup shaped parts from sheet metal blank pulling into dies with the help of punch is called:

(A) Drawing

(B) Spinning

(C) Extrusion

(D) Forming

12-The production of flat vertical surfaces on both sides of a workpiece is called

(A) Gang milling

(B) Straddle milling

(C) Form milling

(D) End milling

13-Which of the following is not a work holding device in lathe?

(A) Mandrel

(B) Follower rest

(C) Face plate

(D) Tool post

14-A sensitive angle measuring device is

(A) Clinometer

(B) Comparator

(C) Micrometer

(D) Interferometer

15-The size of an abrasive grain is termed as:

(A) Grit

(B) Grade

(C) Structure

(D) Orbit

16-Which of the following materials is used for making drills?

(A) High speed steel

(B) carbide tipped

(C) carbon steel

(D) Any of the above

17-Size of the lathe is specified by:

(A) maximum job length in mm that may be held between centers

(B) the height of centers measured over the lathe bed

(C) maximum diameter that can be rotated over the bed

(D) all of the above

18-The orthogonal cutting system is also known as

(A) one dimensional cutting system

(B) two dimensional cutting system

(C) three dimensional cutting system

(D) none of the above

19-The commonly used value of point angle for a standard twist drill is

(A) 12°

(B) 29°

(C) 60°

(D) 118°

20-Which of the following operation(s) can be performed by a drilling machine?

(A) drilling

(B) reaming

(C) boring

(D) all of the above

ANSWERS:

1-(D), 2-(A), 3-(C), 4-(D), 5-(C), 6-(B), 7-(A), 8-(B), 9-(D), 10-(C), 11-(A), 12-(B), 13-(D), 14-(A), 15-(A), 16-(D), 17-(D), 18-(B), 19-(D), 20-(D)