Solar Thermal Energy MCQ Questions and Answers

Solar Thermal Energy MCQ Questions and Answers for Competitive Examinations.

1- Thermal energy is used in

(A) Industry

(B) Residential sectors

(C) Commercial sectors

(D) All of the above

 

2- Which of the following types of solar thermal collector is used to heat swimming pools

(A) low temperature collector

(B) medium temperature collector

(C) high temperature collector

(D) any of the above

 

3- High temperature collectors use ___ for fulfilling heat requirements.

(A) un-glazed collectors

(B) flat plate collectors

(C) mirrors or lenses

(D) any of the above

 

4- Glazed solar collectors are designed primarily for

(A) space heating

(B) crop drying

(C) pre-heat make up ventilation air

(D) all of the above

 

5- Un-glazed solar collectors are designed primarily for

(A) space heating

(B) crop drying

(C) pre-heat make up ventilation air

(D) all of the above

 

6- Which of the following also serves as the exterior wall surface of the building?

(A) Glazed solar collector

(B) Un-glazed solar collector

(C) both (A) and (B)

(D) none of the above

 

7- Solar roof ponds are used for

(A) heating

(B) cooling

(C) both (A) and (B)

(D) none of the above

 

8- Which of the following is (are) common thermal mass material(s)

(A) stone

(B) concrete

(C) water

(D) all of the above

 

9- Solar energy can be used for

(A) heating

(B) cooling

(C) ventilation

(D) all of the above

 

10- Solar process heating systems are designed to provide large quantities of __ for __ buildings.

(A) hot water, residential

(B) space heating, nonresidential

(C) hot water or space heating, residential

(D) hot water or space heating, nonresidential

 

11- Solar thermal energy can be useful for drying

(A) crops

(B) wood for construction

(C) food products

(D) all of the above

 

12- Which of the following processes take place in solar distillation

(A) evaporation

(B) condensation

(C) both (A) and (B)

(D) solidification

 

13- Following fluid is used in parabolic trough power plant.

(A) molten salt

(B) synthetic oil

(C) pressurized steam

(D) all of the above

 

14- The ___ focus concentrated sunlight on a receiver which sits on top of the tower.

(A) heliostats

(B) heliocentric

(C) heliosphere

(D) none of the above

 

15- Following is (are) used as phase change material(s) for storage.

(A) organic materials

(B) inorganic materials

(C) either organic or inorganic materials

(D) none of the above

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(A), 3-(C), 4-(A), 5-(C), 6-(B), 7-(C), 8-(D), 9-(D), 10-(D), 11-(D), 12-(C), 13-(D), 14-(A), 15-(C)