Sources of Energy Objective Questions

Sources of Energy Objective Questions

1-Which of the following is (are) released on fossil fuels?

(A) Nitrogen

(B) Carbon dioxide

(C) Water vapor

(D) All of the above

 

2-Dynamo converts the

(A) mechanical energy into electrical energy

(B) chemical energy into electrical energy

(C) heat energy into electrical energy

(D) none of the above

 

3-Which is the major constituent of Bio-gas?

(A) Carbon dioxide

(B) Methane

(C) Hydrogen

(D) Hydrogen sulphide

 

4-Which country is called the country of ‘winds’?

(A) Sweden

(B) Norway

(C) Denmark

(D) France

 

5-Following is (are) the use(s) of Wind energy

(A) In water lifting pump

(B) To generate electricity

(C) both (A) and (B)

(D) None of the above

 

6-In wind mill, the wind speed should be higher than ___ to maintain the required speed of the turbine.

(A) 5 km/hr

(B) 8 km/hr

(C) 12 km/hr

(D) 15 km/hr

 

7-The solar energy reaching unit area at outer edge of the earth’s atmosphere exposed perpendicularly to the rays of the Sun at the average distance between the Sun and earth is known as the

(A) Solar constant

(B) Energy constant

(C) energy equivalent

(D) none of the above

 

8-Following material is used to make solar cell

(A) Germanium

(B) Silicon

(C) Indium

(D) All of the above

 

9-Following is responsible for tidal energy

(A) difference in sea level

(B) winds blowing from sea

(C) temperature difference of sea and land

(D) none of the above

 

10-Ocean thermal energy is obtained dur to

(A) difference in sea level

(B) winds blowing from sea

(C) temperature difference of sea surface and depth

(D) none of the above

 

11-Energy trapped in earth’s crust is

(A) Tidal energy

(B) Wave energy

(C) Geothermal energy

(D) Ocean thermal energy

 

12-Following is true for producing nuclear energy

(A) nucleus of a heavy atom is bombarded with low energy neutrons

(B) nuclear fission takes place

(C) both (A) and (B)

(D) None of the above

 

13-Hydrogen bomb is based on

(A) Nuclear Fission reaction

(B) Nuclear Fusion reaction

(C) both (A) and (B)

(D) None of the above

 

14-Nuclear bomb is based on

(A) Nuclear Fission reaction

(B) Nuclear Fusion reaction

(C) both (A) and (B)

(D) None of the above

 

15-Which of the following energy source creates more pollution

(A) CNG

(B) Fossil fuel

(C) Solar cells

(D) Geothermal energy

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(A), 3-(B), 4-(C), 5-(C), 6-(D), 7-(A), 8-(B), 9-(A), 10-(C), 11-(C), 12-(C), 13-(B), 14-(A), 15-(B)