Statistics MCQ Questions with Answers

Statistics MCQ Questions with Answers. Multiple Choice Questions on Statistics. Objective Type Questions with Answers on Statistics.

1- Kolmogorov-Smirnov test is based on the theorem given by:

(A) N. V. Smirrnov

(B) A. N. Kolmogorov

(C) Kolmogorov-Smirnov

(D) Glivenko-Cantelli

 

2- Arithmetic mean of regression coefficients is

(A) equal to its correlation coefficient

(B) less than its correlation coefficient

(C) greater than its correlation coefficient

(D) none of the above

 

3- Kurtosis in frequency distribution is adjusted around:

(A) second quartile

(B) arithmetic mean

(C) quadratic mean

(D) mode

 

4- Yule’s coefficient of association (Q) and Coefficient of Colligation (Y) are:

(A) different but related

(B) different and not related

(C) they are one and the same

(D) none of the above

 

5- Arithmetic mean is

(A) affected by change of origin only

(B) affected by change of scale only

(C) affected by change of origin and scale both

(D) independent of change of origin and scale both

 

6- For the frequency distribution with classes of unequal width, the heights of bars of a histogram are proportional to

(A) Class frequency

(B) Class interval

(C) Frequencies in percentage

(D) Frequencies in densities

 

7- If the characteristic function of a distribution is given, the distribution can be uniquely determined by

(A) Uniqueness theorem

(B) Inversion theorem

(C) Characteristic theorem

(D) Markov’s theorem

 

8- If the distribution function of a random variable is symmetrical about zero, then characteristic function y(t) is:

(A) a real valued function of t

(B) an even function of t

(C) both (A) and (B) are true

(D) none of the above is true

 

9- Condition that the joint density function for independence of two random variables X and Y, may be written as the product of density function X and density function of Y, is:

(A) necessary but not sufficient

(B) sufficient but not necessary

(C) necessary and sufficient

(D) desirable

 

10- A distribution function has certain important characteristics, such as it is:

(A) a decreasing function

(B) a monotonically decreasing function

(C) a non-decreasing function

(D) an increasing function

 

11- Which of the following statement does not hold good in case of stratified sampling?

(A) Stratified sampling is convenient

(B) Stratified sampling is always good

(C) Enables to gather information about different stratum separately

(D) Reduce cost error for fixed cost

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(C), 3-(D), 4-(A), 5-(C), 6-(D), 7-(B), 8-(C), 9-(C), 10-(C), 11-(B)