Theory of Machines MCQ

Theory of Machines MCQ

1-Which of the following mechanism generates intermittent rotary motion from continuous rotary motion?

(A) Whitworth mechanism

(B) Geneva mechanism

(C) Elliptical trammel

(D) Scotch yoke mechanism

 

2-In two gears in mesh having involute profiles, the line of action is tangential to

(A) addendum circle

(B) dedendum circle

(C) base circle

(D) pitch circle

 

3-In a gear train in which the axes of the shafts over which the gears are mounted, move relative to a fixed axis, is called ___ .

(A) Reverted gear train

(B) Simple gear train

(C) Epicyclic gear train

(D) Compound gear train

 

4-Which of the following is an inversion of single slider crank chain?

(A) Oldham’s Coupling

(B) Elliptical Trammel

(C) Hand Pump

(D) Scotch Yoke

 

5-The velocity ratio in case of compound gear train is equal to

(A) Product of teeth on the drivers / Product of teeth on the followers

(B) Product of teeth on the followers / Product of teeth on the drivers

(C) Number of teeth on first driver / Number of teeth on last follower

(D) Number of teeth on last follower / Number of teeth on first driver

 

6-In a four bar linkage, the sum of the length of the smallest and longest link is less than the sum of the length of the other two links. If the smallest link is fixed, the linkage becomes

(A) Double rocker

(B) Double crank mechanism

(C) Crank-rocker mechanism

(D) Structure

 

7-The following is an example of exact straight-line mechanism having lower pairs?

(A) Peaucellier’s mechanism

(B) Watt’s mechanism

(C) Robert’s mechanism

(D) Grasshopper mechanism

 

8-What is the possible number of inversions in a mechanism if it has N number of links

(A) N – 1

(B) N

(C) N + 1

(D) N + 2

 

9-Inversion of a mechanism means

(A) changing the input and output links

(B) fixing different links in a kinematic chain

(C) turning it upside down

(D) changing a higher pair to lower pair

 

10-A Hartnell governor is a governor of the

(A) centrifugal type

(B) inertia type

(C) pendulum type

(D) deadweight type

 

11-In one revolution of the crank, the maximum value of primary force occurs

(A) one time

(B) two times

(C) three times

(D) four times

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(D), 3-(A), 4-(C), 5-(A), 6-(B), 7-(A), 8-(B), 9-(B), 10-(A), 11-(B)