Total Quality Management (TQM) Questions

Total Quality Management (TQM) Questions

1-Control chart is

(A) Process monitoring tool

(B) Process control tool

(C) Both (A) and (B)

(D) Production control tool

 

2- Common elements of winners are :-

(A) Senior management was actively involved

(B) Control of overall process

(C) Focus on customer

(D) All of the above

 

3- Who is responsible for quality objective?

(A) Lower management

(B) Middle management

(C) Top management

(D) Worker

 

4-CMM is

(A) Process capability

(B) Capability maturity

(C) Process control

(D) All of the above

 

5-Dr. Deming’s contribution is in

(A) Korea

(B) China

(C) Japan

(D) All of the above

 

6-Kaizen is

(A) Big change

(B) Small change

(C) No change

(D) Slow change

 

7-Process Capability Index (Cpk) of 1.33 means ___ PPM are rejects

(A) 6.3

(B) 63

(C) 630

(D) None of the above

 

8-ISO is

(A) Quality Control System

(B) Quality Assurance System

(C) Quality Management System

(D) None of the above

 

9-Tool used in Total Quality Management (TQM) Implementation is  

(A) P-C-D-A

(B) P-A-D-C

(C) P-D-C-A

(D) P-D-A-C

 

10-For Sigma level 4, value of Process Capability Index (Cpk) is

(A) 0.33

(B) 0.67

(C) 1.00

(D) 1.33

 

11-When Process Capability (Cpk) is less than one, it means

(A) Process is not capable

(B) Process is volatile

(C) Both (A) and (B)

(D) Process is capable

 

12-Cost of Quality consists of

(A) Prevention cost

(B) Appraisal cost

(C) Cost of internal failure

(D) All of the above

 

13-Following is a type of waste

(A) Waiting time

(B) Processing time

(C) Transport

(D) All of the above

 

14-TQM philosophy is beneficial for

(A) Organization

(B) Employee

(C) Both (A) and (B)

(D) Employer

 

15-Rectangle represent ___ while plotting flow chart.

(A) Decision taking

(B) Steps in activity

(C) Transport

(D) None of the above

 

16-Following is (are) the dimension(s) of quality

(A) Reliability

(B) Feature

(C) Performance

(D) All of the above

 

17-Following is (are) the phase(s) of intervention:-

(A) Formulation stage

(B) Maintenance stage

(C) Implementation stage

(D) All of the above

 

18- ___ helps organization reduce employee turnover and absenteeism.

(A) Training and Development

(B) Appraisal

(C) Bonus

(D) All of the above

 

19-When the process is within specification, it means

(A) It is under control

(B) It is out of control

(C) production cost is high

(D) None of the above

 

20-Following is (are) considered to be pillar of Total Quality Management (TQM).

(A) Morale

(B) Delivery

(C) Both (A) and (B)

(D) Training

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(D), 3-(C), 4-(B), 5-(C), 6-(B), 7-(B), 8-(C), 9-(A), 10-(D), 11-(C), 12-(D), 13-(D), 14-(C), 15-(B), 16-(D), 17-(D), 18-(A), 19-(A), 20-(C)