Welder Questions and Answers

Welder Questions and Answers

1-The welding method which is used to join thin metal sheets?

(A) Arc welding

(B) Gas welding

(C) Resistance welding

(D) Hydrogen welding

2-In acetylene cylinder, the acetylene is dissolved in

(A) Carbon dioxide

(B) Water

(C) Oxygen

(D) Acetone

3-Oxidizing flame is a flame which is obtained by supplying

(A) less volume of acetylene and more volume of oxygen

(B) more volume of acetylene and less volume of oxygen

(C) equal volume of acetylene and oxygen

(D) None of the above

4-Which of the following welding processes use consumable electrode?

(A) Submerged arc welding

(B) MIG welding

(C) TIG welding

(D) CIG welding

5-The heat generated in resistance welding is given by:

(A) H = I2RT

(B) H = I2R / T

(C) H = I2 / RT

(D) H = RT / I2

6-The process of joining two pieces in which a non-ferrous alloy is introduced in liquid state between the piece of metals and allowed to solidify, is known as

(A) welding

(B) brazing

(C) lancing

(D) riveting

7-In MIG welding process, the gas used for welding aluminium:

(A) Pure argon gas

(B) CO2

(C) Argon oxygen mixture

(D) Nitrogen

8-Following method melt the base metal

(A) Soldering

(B) Brazing

(C) Welding

(D) All of the above

9-Following energy source can be used for welding

(A) electron beam

(B) friction

(C) ultrasound

(D) all of the above

10-Following is the oldest type of welding

(A) forge welding

(B) arc welding

(C) resistance welding

(D) oxy-fuel welding

11-The term “weld’’ is of ___ origin.

(A) English

(B) Spanish

(C) Arabic

(D) French

12-In arc welding, the length of arc is directly related to the

(A) current

(B) voltage

(C) both (A) and (B)

(D) None of the above

13-The following welding process can use either type of direct current, as well as alternating current.

(A) Shielded metal arc welding

(B) gas metal arc welding

(C) gas tungsten arc welding

(D) all of the above

14-Following welding process(es) use consumable electrode.

(A) Shielded metal arc welding

(B) gas metal arc welding

(C) both (A) and (B)

(D) gas tungsten arc welding

15-Gas tungsten arc welding (GTAW) or tungsten inert gas (TIG welding) is used

(A) for nearly all weldable metals

(B) when quality of welds are extremely important

(C) in bicycle, aircraft and naval applications

(D) all of the above

16-Almost no smoke is produced in

(A) Shielded metal arc welding

(B) gas metal arc welding

(C) submerged arc welding

(D) gas tungsten arc welding

17-Following process is used especially for large products and in the manufacture of welded pressure vessels.

(A) Shielded metal arc welding

(B) gas metal arc welding

(C) submerged arc welding

(D) gas tungsten arc welding

18-Upset welding is a type of

(A) arc welding

(B) resistance welding

(C) gas welding

(D) none of the above

19-Ultrasonic welding is used to join

(A) thin metallic sheets

(B) metallic wires

(C) thermoplastic

(D) all of the above

20-The following is (are) the solid state welding process

(A) friction welding

(B) exothermic welding

(C) induction welding

(D) all of the above

ANSWERS:

1-(C), 2-(D), 3-(A), 4-(B), 5-(A), 6-(B), 7-(A), 8-(C), 9-(D), 10-(A), 11-(A), 12-(B), 13-(C), 14-(C), 15-(D), 16-(C), 17-(C), 18-(B), 19-(D), 20-(D)