Area and Volume Multiple Choice Questions

Area and Volume Multiple Choice Questions

1-In a right triangular ground, the sides adjacent to the right angle are 50 m and 80 m. Find the cost of cementing the ground at Rs. 5/sq.m

(A) Rs. 10,000

(B) Rs. 12,500

(C) Rs. 15,000

(D) Rs. 20,000

 

2-The cost of levelling and turfing a square lawn at Rs. 2.50 per m2 is Rs. 13322.50. Find the cost of fencing it at Rs. 5 per metre.

(A) Rs. 1220

(B) Rs. 1375

(C) Rs. 1460

(D) Rs. 1510

 

3-The diameter of a semicircular grass plot is 70m. Calculate the cost of fencing the plot at Rs. 12 per metre.

(A) Rs. 860

(B) Rs. 2160

(C) Rs. 4300

(D) Rs. 7710

 

4-A circular tent is to be erected in the form of a cone surmounted on a cylinder. The total height of the tent is 49 m, diameter of base is 42 m and height of the cylinder is 21 m. Find the cost of canvas needed to make the tent, if the cost of canvas is Rs. 12.50/m2.

(A) Rs. 63525

(B) Rs. 63552

(C) Rs. 65352

(D) Rs. 65532

 

5-Using clay, a student made a right circular cone of height 48 cm and base radius 12 cm. Another student reshapes it in the form of sphere. Find the radius of the sphere.

(A) 9 cm

(B) 10 cm

(C) 12 cm

(D) 15 cm

 

6-The radius of a spherical balloon increases from 3 cm to 9 cm as air is being pumped into it. Find the ratio of volumes of the balloon in the two cases.

(A) 1:2

(B) 1:3

(C) 1:9

(D) 1:27

7-If the circle with diameter 4 cm is inside of the circle with radius 10 cm. Then the Maximum possible distance between the centers is

(A) 5 cm

(B) 6 cm

(C) 7 cm

(D) 8 cm

 

8-What is the half of the area of the triangle whose vertices are (1,1), (3,1), (1,3)?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

 

9-A silver wire when bent in the form of a square encloses an area of 484 sqm. If the same wire is bent in the form of a circle, then find the diameter of the circle (use π = 22/7)

(A) 7 m

(B) 14 m

(C) 21 m

(D) 28 m

 

10-If the side of a square is increased by 20%, then its area is increased by

(A) 22%

(B) 32%

(C) 40%

(D) 44%

 

11-Find the length of the altitude of an equilateral triangle of sides 3√3 cm.

(A) 4.0

(B) 4.2

(C) 4.5

(D) 5.4

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(C), 3-(B), 4-(A), 5-(C), 6-(D), 7-(D), 8-(A), 9-(D), 10-(D), 11-(C)