Automobile Engineering MCQ Questions and Answers

Automobile Engineering MCQ Questions and Answers

1- Following method is used to determine the indicated power of a multi-cylinder SI engine

(A) Heat balance test

(B) Prony brake test

(C) Morse test

(D) All of the above

 

2- Higher value of octane number of fuel indicates

(A) longer ignition delay

(B) low volatility

(C) higher calorific value

(D) higher flash point

 

3- Following acid is used in automobile battery

(A) HCl

(B) HNO3

(C) H2SO4

(D) All of the above

 

4- Four wheel drive means

(A) all the four wheels can be steered

(B) vehicle has four wheels

(C) two rear wheels are powered

(D) none of the above

 

5-  The purpose of using ignition eliminators in a compression ignition (CI) engine is to reduce

(A) pre-ignition

(B) combustion knock

(C) detonation

(D) all of the above

 

6- The temperature indicator provided for automobiles indicates the temperature of

(A) jacket cooling water

(B) lubricating oil

(C) engine piston head

(D) cylinder walls of engine

 

7- Which one of the following is not related to Spark Ignition (SI) engine?

(A) Spark plug

(B) Battery

(C) Flywheel

(D) Fuel injector

 

8- Following device is used to reduce exhaust noise

(A) filter

(B) exhaust pipe

(C) muffler

(D) exhaust manifold

 

9- Cetane number of petrol is around

(A) 05-15

(B) 15-20

(C) 25-35

(D) 40-50

 

10- The %age of CO in exhaust gases of compression ignition engine is

(A) zero

(B) 5-10%

(C) 10-15%

(D) 15-20%

 

11- A two stroke engine can be identified by

(A) its weight

(B) size of flywheel used

(C) absence of valves

(D) all of the above

 

12- In diesel engines, mixing of fuel and air takes place in

(A) injection pump

(B) carburetor

(C) injector

(D) engine cylinder

 

13- The heat wasted in diesel engine is of the order of

(A) 35%

(B) 45%

(C) 55%

(D) 65%

 

14- The specific gravity of petrol is about

(A) 0.55

(B) 0.65

(C) 0.75

(D) 0.85

 

15- The top piston ring is known as

(A) groove ring

(B) oil ring

(C) compression ring

(D) none of the above

 

16- In loop scavenging, the top of the piston is

(A) contoured

(B) flat

(C) convex shaped

(D) none of the above

 

17- Which of the following is most viscous lubricating oil.

(A) SAE 80

(B) SAE 70

(C) SAE 50

(D) SAE 40

 

18- A diesel engine has

(A) no valve

(B) 01 valve

(C) 02 valves

(D) 04 valves

 

19- The purpose of scavenging is to

(A) speed of engine

(B) thermal efficiency

(C) power output

(D) all of the above

 

20- The magneto in an automobile engine is

(A) resistance

(B) capacitor

(C) ac generator

(D) dc generator

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(A), 3-(C), 4-(A), 5-(B), 6-(A), 7-(D), 8-(C), 9-(B), 10-(A), 11-(C), 12-(D), 13-(D), 14-(C), 15-(C), 16-(A), 17-(A), 18-(A), 19-(C), 20-(D)