Isometric Projection Multiple Choice Questions (MCQ)

Isometric Projection Multiple Choice Questions (MCQ)

1-An Axonometric Plane is inclined to ___ of the Principal Planes.

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) None

 

2-If Axonometric Plane is equally inclined to all the three principal planes then that plane is known as

(A) diametric plane

(B) isometric plane

(C) trimetric plane

(D) orthographic plane

 

3-If Axonometric plane is having different inclination with all the principal planes, then that plane is known as

(A) orthographic plane

(B) isometric plane

(C) diametric plane

(D) trimetric plane

 

4-In isometric projection, direction of sight is ____ to the plane of projection. i.e. Axonometric plane.

(A) parallel

(B) perpendicular

(C) inclined

(D) any of the above

 

5-Line in space ___ to principal planes are known as isometric lines.

(A) perpendicular

(B) inclined at 30°

(C) inclined at 45°

(D) parallel

 

6-Three lines ___ apart with one of them vertical, are known as Isometric Axes.

(A) 30°

(B) 60°

(C) 90°

(D) 120°

 

7-Isometric plane is

(A) parallel to one of the principal planes and perpendicular to other two principal planes

(B) parallel to two of the principal planes and perpendicular to other one principal plane

(C) inclined to one of the principal planes and perpendicular to other two principal planes

(D) parallel to one of the principal planes and inclined to other two principal planes

 

8-In isometric projection, the square faces of the cube are seen as

(A) squares

(B) rectangles

(C) rhombuses

(D) any of the above

 

9-In preparing isometric scale, true or actual scale is drawn at ___ to the horizontal.

(A) 15°

(B) 30°

(C) 45°

(D) 60°

 

10-Dimension of isometric projection is reduced by ___ approximately to the actual dimension.

(A) 51%

(B) 61.5%

(C) 71.5%

(D) 81.5%

 

11-Isometric projection is reduced volume wise by ____ to the actual size.

(A) 34.13%

(B) 44.13%

(C) 54.13%

(D) 64.13%

 

12-While drawing isometric view/drawing, scale is reduced by

(A) 61.5%

(B) 71.5%

(C) 81.5%

(D) no size reduction is required

 

13-Following is (are) the method(s) to construct isometric projection

(A) conventional method

(B) exact method

(C) both (A) and (B)

(D) none of the above

 

14-Isometric view of square is a

(A) square

(B) rectangle

(C) rhombus

(D) any of the above

 

15-Isomteric view of a rectangle is a

(A) rhombus

(B) square

(C) rectangle

(D) parallelogram

 

16-4-centre method is used to draw isometric view of a

(A) triangle

(B) square

(C) circle

(D) all of the above

 

17-Isomteric view of a circle is a(n)

(A) circle

(B) ellipse

(C) parabola

(D) line

 

18-Box method is used to draw isometric view of

(A) Pyramid

(B) Prism

(C) Cylinder

(D) All of the above

 

19-isometric projection of a sphere is a(n) ___ .

(A) ellipse

(B) semi-circle

(C) circle

(D) arc

 

20-In isometric projection, Extension lines and dimension lines are drawn ___ to the isometric axis.

(A) parallel

(B) perpendicular

(C) inclined

(D) any of the above

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(B), 3-(D), 4-(B), 5-(A), 6-(D), 7-(A), 8-(C), 9-(C), 10-(D), 11-(C), 12-(D), 13-(C), 14-(C), 15-(D), 16-(C), 17-(B), 18-(D), 19-(C), 20-(A)