MCQ Questions on Section of Solids

MCQ Questions on Section of Solids

1-The topic of Section of Solids is necessary for work of

(A) fabrication industry

(B) agriculture industry

(C) construction industry

(D) all of the above

 

2-The portion of the object between imaginary cutting plane and ____ is assumed to be removed.

(A) vertical plane

(B) horizontal plane

(C) profile plane

(D) an observer

 

3-To show the surface of section, hatching lines are drawn at

(A) 30°

(B) 45°

(C) 60°

(D) 90°

 

4-Cutting plane is also known as

(A) vertical plane

(B) horizontal plane

(C) profile plane

(D) section plane

 

5-There are ___ types of cutting planes.

(A) two

(B) three

(C) four

(D) five

 

6-Following type of cutting plane does not exist

(A) Cutting plane parallel to Horizontal plane

(B) Cutting plane parallel to Vertical plane

(C) Cutting plane parallel to Profile plane

(D) Cutting plane inclined to both Vertical and Horizontal plane

 

7-An Auxiliary Inclined Plane (AIP) is

(A) Parallel to Horizontal plane

(B) Parallel to Vertical plane

(C) Inclined to Horizontal plane and perpendicular to Vertical plane

(D) Inclined to Vertical plane and perpendicular to Horizontal plane

 

8- An Auxiliary Vertical Plane (AVP) is

(A) Parallel to Horizontal plane

(B) Parallel to Vertical plane

(C) Inclined to Horizontal plane and perpendicular to Vertical plane

(D) Inclined to Vertical plane and perpendicular to Horizontal plane

 

9-Projection of section on the principal plane, to which it is ____ , is known as apparent section.

(A) inclined

(B) perpendicular

(C) parallel

(D) any of the above

 

10-If the cutting plane or section plane is parallel to one of the principal planes then view of section on that particular plane will be

(A) apparent section

(B) true shape of section

(C) both (A) and (B)

(D) none of the above

 

11-A right cylinder is placed on HP on its base. A cutting plane parallel to horizontal plane cuts the cylinder, the shape of sectional view is

(A) an ellipse

(B) a circle

(C) a parabola

(D) a hyperbola

 

12- A right circular cone is placed on HP on its base. A cutting plane parallel to horizontal plane cuts the cone, the shape of sectional view is

(A) an ellipse

(B) a circle

(C) a parabola

(D) a hyperbola

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(D), 3-(B), 4-(D), 5-(D), 6-(D), 7-(C), 8-(D), 9-(A), 10-(B), 11-(B), 12-(B)