MCQ on Development of Surfaces of solids

MCQ on Development of Surfaces of Solids

1-When the complete surface of an object laid down on a ___ surface, it is known as its development.

(A) Flat

(B) Spherical

(C) Curved

(D) None of the above

 

2-Knowledge of Development of surfaces of solids is required for fabrication of

(A) Pipe work

(B) Ducts

(C) Containers

(D) All of the above

 

3-Following is the application of Development of surface

(A) Making of Boiler

(B) Making of Chimney

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

4-The development of a right cylinder will be

(A) Parallelogram

(B) Circle

(C) Rectangle

(D) Rhombus

 

5-The development of a right prism will be

(A) Parallelogram

(B) Circle

(C) Rectangle

(D) Rhombus

 

6-Following method is used for Development of Right Cylinder

(A) Radial line method

(B) Parallel line method

(C) Approximate Method

(D) All of the above

 

7-Following method is used for Development of Right Prism

(A) Radial line method

(B) Parallel line method

(C) Approximate Method

(D) All of the above

 

8-Following method is used for Development of Right Cone

(A) Radial line method

(B) Parallel line method

(C) Approximate Method

(D) All of the above

 

9-Following method is used for Development of Right Pyramid

(A) Radial line method

(B) Parallel line method

(C) Approximate Method

(D) All of the above

 

10-Following method is used for Development of Sphere

(A) Zone method

(B) Lune method

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

11-The lateral surface of right cylinder of diameter 30mm and height of axis 60mm is developed, we get

(A) Square of each side 60mm

(B) Rhombus of each side 60mm

(C) Rectangle of length 94mm and width 60mm

(D) None of the above

 

12-The lateral surface of right regular pentagonal prism of each base edge 20mm and height of axis 60mm is developed, we get

(A) Square of each side 100mm

(B) Rhombus of each side 60mm

(C) Rectangle of length 100mm and width 60mm

(D) None of the above

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(D), 3-(C), 4-(C), 5-(C), 6-(B), 7-(B), 8-(A), 9-(A), 10-(C), 11-(C), 12-(C)