MCQ Questions on Heredity and Evolution

MCQ Questions on Heredity and Evolution
1- The rules of ___ determine the process by which traits and characteristics are reliably inherited.
(A) heredity
(B) reproduction
(C) generation
(D) none of the above

2- DNA is the information source for making ___ in the cell.
(A) fats
(B) vitamins
(C) proteins
(D) all of the above

3- If this enzyme works efficiently then
(A) a lot of hormone will be made
(B) a plant will be tall
(C) both (A) and (B)
(D) None of the above

4-Each cell will have two copies of each chromosome
(A) one each from male and female parents
(B) both from male parent
(C) both from female parent
(D) any of the above

5-In few reptiles, the _____ at which fertilized eggs are kept determines whether the animals developing in the eggs will be male or female.
(A) temperature
(B) pressure
(C) place
(D) all of the above

6-Men have a ___ pair of sex chromosomes.
(A) perfect
(B) matched
(C) mismatched
(D) any of the above

7- A child who inherits a ___ chromosome from father will be a boy.
(A) X
(B) Y
(C) Z
(D) none of the above

8- A child who inherits __ chromosome from her father will be a girl
(A) X
(B) Y
(C) Z
(D) none of the above

9- The frequency of certain genes in a population changed over generations. This is the essence of the idea of _____ .
(A) revolution
(B) evolution
(C) reproduction
(D) production

10-Theory of evolution was given by
(A) JBS Haldane
(B) Stanley L
(C) Charles Darwin
(D) Gregor Mendel

11-The preserved traces of living organisms are called
(A) fossils
(B) species
(C) none-living materials
(D) none of the above

12-Following have four limbs
(A) mammals
(B) amphibians
(C) reptiles
(D) all of the above

13-Following is (are) descended from wild cabbage
(A) red cabbage
(B) broccoli
(C) cauliflower
(D) all of the above

14-Following has (have) been used for studying human evolution.
(A) excavating
(B) time dating
(C) determining DNA sequences
(D) all of the above

15-The earliest members of the human species, Homo sapiens can be traced from
(A) West Asia
(B) Australia
(C) East Asia
(D) Africa

ANSWERS:
1-(A), 2-(C), 3-(C), 4-(A), 5-(A), 6-(C), 7-(B), 8-(A), 9-(B), 10-(C), 11-(A), 12-(D), 13-(D), 14-(D), 15-(D)