Biodiversity Multiple Choice Questions (MCQ)

Biodiversity Multiple Choice Questions (MCQ)

1-Biodiversity is a measure of variation at the ___ level.

(A) genetic

(B) species

(C) ecosystem

(D) all of the above

 

2-Terrestrial biodiversity is usually greater near the ___ .

(A) north pole

(B) south pole

(C) equator

(D) tropic of cancer

 

3- The tropical forest ecosystems cover less than 10 percent of earth’s surface, and contain about ___ percent of the world’s species.

(A) 30

(B) 50

(C) 70

(D) 90

 

4-The age of earth is about ___ billion years.

(A) 3.04

(B) 3.54

(C) 4.05

(D) 4.54

 

5-Following is usually measured at the species diversity level.

(A) ecological diversity

(B) taxonomic diversity

(C) morphological diversity

(D) functional diversity

 

6-Diversity of all living things depends on

(A) geography

(B) presence of other species

(C) soils

(D) all of the above

 

7-A biodiversity hotspot

(A) is a region with a high level of endemic species

(B) that have experienced great habitat loss

(C) both (A) and (B)

(D) none of the above

 

8-Which of the following is true

(A) land has more species than the ocean

(B) ocean has more species than the land

(C) land and ocean has almost equal number of species

(D) not yet known

 

9-Provisioning services

(A) involve the production of renewable services

(B) are those that lessen environmental change

(C) represent human value and enjoyment

(D) all of the above

 

10-Provisioning services of

(A) plants increases fodder yield

(B) plants increases overall crop yield

(C) trees increases overall wood production

(D) all of the above

 

11-Regulating services of plants

(A) decreases disease prevalence on plants

(B) increases resistance to plant invasion

(C) increases soil nutrient remineralization

(D) all of the above

 

12-Biodiversity is directly involved in

(A) water purification

(B) recycling nutrients

(C) providing fertile soil

(D) all of the above

 

13-The most studied group is

(A) birds

(B) mammals

(C) both (A) and (B)

(D) fishes

 

14-The species which occupy new territory, often supplanting native species by occupying their niches, are called

(A) invasive species

(B) extinct species

(C) endangered species

(D) exotic species

 

15-Following step(s) can conserve the forest cover

(A) prevent forest fire

(B) prevention of overgrazing by cattle

(C) hunting and poaching should be banned

(D) all of the above

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(C), 3-(D), 4-(D), 5-(B), 6-(D), 7-(C), 8-(A), 9-(A), 10-(D), 11-(D), 12-(D), 13-(C), 14-(A), 15-(D)